Ijesztő figyelmeztetés került a Windows-ba, fellázadtak a felhasználók

Októberben érkezik frissítő csomag a Windows 10-hez.

Különös figyelmeztető ablak bukkant fel a Windows 10 egyik utolsó tesztváltozatában és megpróbálta akadályozni a harmadik fél böngészőjének telepítését. Szerencsére a Microsoft hamar észbekapott.

A redmondi cég már az utolsó simításokat végzi a Windows 10 októberben érkező frissítőcsomagján. A szoftvert tesztelők egyike, Sean Hoffman szúrt ki egy enyhén szólva is megkérdőjelezhető figyelmeztető ablakot. Az ablak akkor bukkant fel, amikor a felhasználó megpróbálta telepíteni a Chrome-ot vagy a Fitefoxot. Egy figyelmeztetés jelezte, az adott gépen ott a Microsoft Edge, a Windows 10 gyorsabb, biztonságosabb böngészője.

Illusztráció.

A Beállítások menüből letiltható a figyelmeztetés, illetve engedélyezhető más böngésző letöltése. Mégis elég nagy volt a felháborodás, így a Microsoft eltávolította ezt a funkciót.

BBC-nek küldött közleményben állítják, mindez csak egy kísérlet volt a Windows Insider program részeként. Ez a program lehetővé teszi a Microsoft számára, hogy többféle funkciót teszteljen, mielőtt széles körben elindítaná valamelyiket. Egyébként garantálják, hogy a jövőben is kiválaszthatják a felhasználók, melyik böngészőt használnák szívesen.

Ezek után szinte biztos, hogy e vitatható funkció nem kerül be a Windows 10 októberi frissítésébe, de arra azért fel lehet készülni, hogy lesznek még hasonló ötletek a következő frissítésekben. A Chrome piaci részesedése egyébkén 60 százalék fölött van, az Edge-é viszont alig haladja meg a négy százalékot.

Korábban volt már problémája a Microsoftnak abból, hogy a saját böngészőjét próbálta meg előtérbe helyezni. 2009-ben 1,64 milliárd eurós büntetést kapott a cég, mert nem tette lehetővé az Európai Uniós felhasználók számára, hogy a Windows operációs rendszerrel együtt telepített saját Internet Explorer böngésző mellett a felhasználóknak más böngésző programok telepítésére is lehetőséget adjon.

forrás: faktor.hu

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

18 − 3 =