Kartellezésért perlik a memóriagyártókat

Óriásit pénzt bukhatnak a csoportos perben az érintettek.

Az elmúlt két évben kegyetlen mértékben megugrott a többek közt az okostelefonokban, a tabletekben és a számítógépekben is használt rendszermemória ára: csak a tavalyi év során 47 százalékkal lőtt ki az egységnyi kapacitás ára, ami az elmúlt 30 év legnagyobb áremelkedése volt. A memóriagyártók szerint a helyzetért elsősorban a masszív túlkereslet a felelős, egyszerűen nem tudtak eleget legyártani a chipekből, de lassan megoldódik a helyzet.

A kép csak illusztráció (Forrás:Anadolu Agency/David Mareuil)

A Hagens Berman ügyvédi iroda szerint ennél jóval többről van szó. A DRAM lapkák piacát uraló három gyártó valójában kartellezett, a tényleges technikai nehézségeik mellett a profitjuk maximalizálása érdekében

egymással összejátszva, mesterségesen emelték az árakat.

Nem ez lenne az első eset: az USA Igazságügyi Minisztériuma 2002-ben már indított egy vizsgálatot a nagy memóriagyártók ellen, miután amerikai számítógépgyártók árfixálásáról panaszkodtak. A következő években a Hynix, az Infineon, a Micron, a Samsung és az Elpida is bűnösnek vallotta magát a globális összeesküvésben.

A hatósági vizsgálattal kapcsolatos büntetések mellett 2006-ban a Hagens Berman egy csoportos perben 300 millió dollár kártérítést perelt ki a gyártókból.

Az ügyvédi iroda most újból csoportos pert indít az Egyesült Államokban, de a memóriapiac átrendeződése miatt már csak három alperes van: a Micron, a Samsung és az SK Hynix. A csoportos perhez az összes olyan egyesült államokbeli fogyasztó csatlakozhat, aki 2016-ban vagy 2017-ben vásárolt DRAM chipet tartalmazó eszközt.

forrás: origo.hu

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

4 + öt =