Számítástechnikai kifejezések

Számítástechnikai kifejezések kezdőbetűi 

A B C D E F G H
I K L M N O P R
S T U V W

A betűs kifejezések

Access point

Vezeték nélküli hálózati végpont. A vezetékes hálózat jelét “alakítja át” vezeték nélküli jellé. Access point egyébként többféle üzemmódban is képes működni, mint pl. repeater (egy másik jel felerősítésére), bridge (hálózati hídként), stb.

Adatátviteli sebesség

Az adatátviteli sebesség két vagy több eszköz közötti adatátvitel gyorsaságát fejezi ki, az egy másodperc alatt átvitt bitek számával. Mennyisége a bit (Kilo-, Mega-, Giga-, Terra- stb.)/szekundum (bps).

Adatbusz

Elektronikus összeköttetés, amely az adatok szállítását végzi a számítógép egyes részei között.

Adatvédelem

Azon óvintézkedések, amelyeket véletlen vagy szándékolt adatvesztés, illetve az adatokkal való visszaélés megakadályozására tesznek. Jellemzően ilyen eljárások az adatokhoz való hozzáférési jogosultság ellenőrzése, a többfelhasználós rendszerek működésének naplózása, az adatállományokról biztonsági másolatok (backup) készítése, illetve az adatállományok számítógépes programok általi védelme, titkosítása. Az adatvédelemnek sajnos elhanyagolt, de fontos területe a fizikai (nem szoftveres) védelem is.

Adattömörítés (Zippelés)

Az adatok tárolásához szükséges bitek számának csökkentése a kisebb méretű adatállományok létrehozása érdekében, amit úgy érnek el, hogy a gyakran ismétlődő jelsorozatokat adattömörítő programokkal rövidebb kódokkal helyettesítik. Attól függően, hogy a tömörített jelsorozatból visszaállítható e az eredeti, beszélhetünk adatvesztéses vagy adatvesztés nélküli tömörítésről. Előbbit például a nagy felbontású, sok színből álló képeknél alkalmazzák, ahol némi adatvesztés nem feltűnő, viszont a szövegfájlok tömörítésére az utóbbit kell használni.

AGP

Foglalat típus az alaplapon. Fontos, hogy a vásárolni kívánt eszköz olyan foglalattal rendelkezzen, amilyen befogadására az alaplap alkalmas. Célszerű az alaplapi leírást áttanulmányozni, vagy szakemberhez fordulni vásárlás előtt.

Alaplap (Motherboard)

A számítógépben található alap hardver. Az alaplapra épül az egész számítógép, angolul talán szemléletesebb a neve, Motherboard, vagyis “anyalap”. A számítógép minden része (processzor, memória, videokártya, merevlemez, DVD-író, külső USB-s eszközök, billentyűzet, egér, stb.) ehhez csatlakozik, és ezen keresztül megy minden jel és adat.

ALU

Aritmetikai és logikai egység A központi processzor (CPU) azon része, amely az alapvető számtani és logikai műveleteket végzi.

Archiváló program

Lásd: Tömörítő program

AVI

Olyan fájlformátum, amelyben a kép- és hangadatokat összefésülve tárolják. A képet és a hangot váltakozva, kis adagokban rögzítik a tárolóeszközön, így azokat majdnem egy időben, nagyobb időveszteség nélkül lehet írni és olvasni. Az eljárást a Microsoft cég fejlesztette ki, segítségével hanggal ellátott mozgókép sorozatokat lehet lejátszani a Windows alatt, egy kisméretű ablakban (vagy minőségromlással akár teljes képernyőn) 15 fps sebességgel.

B betűs kifejezések

Backup

Lásd: Biztonsági másolat

Bájt (byte)

Nyolcjegyű (nyolc bites) bináris számrendszerbeli szám. A számítástechnikában a digitális információ mennyiségi egysége.

Biztonsági másolat

Fontos adatokat tároló adathordozók tartalmáról azzal a céllal készített másolat, hogy az visszatölthető legyen abban az esetben, ha az eredeti tárolóhelyen az állomány károsodna. A biztonsági másolatként készült fájlok kiterjesztése általában .bak. biztonsági másolat készítését sok alkalmazás automatikusan végzi. Igazi biztonságot azok a másolatok jelentenek, amelyek tárolásának helye fizikailag is eltér az eredeti állományétól.

Bővítőkártya

Olyan, az alaplapra csatlakozó áramköri panel, amely révén a számítógép funkciói bővíthetők. Többségükhöz külön meghajtó program (driver) tartozik.

Busz

Adatátvitelt biztosító kábelcsomó a számítógép belsejében.

Bluetooth

Egymás közelében (jellemzően 10 méteren belüli) vezeték nélküli adatátviteli mód. Tipikusan számítógépek és telefonok közti adatkommunikációra használják.

C betűs kifejezések

Cache

Lásd: Gyorsítótár

Cilinder

Azon sávok kombinációja a merevlemezt alkotó összes lemezen, amelyek az író-olvasó fej elmozdítása nélkül érhetők el.

Cooler (Hűtő)

Hűtőventillátor, mely a számítógép egyes részeit óvják a túlmelegedéstől. Megtalálható a tápegységben, processzoron és a legtöbb videokártyán is, de ezen kívül sok egyéb helyre is helyezhető (pl. számítógépház eleje, oldala, merevlemez alá vagy fölé, stb.)

COM port

Olyan (soros) csatorna vagy csatoló, melyen keresztül a számítógép hálózaton kommunikálni tud egy modem vagy más eszköz segítségével.

CPU

Lásd: Processzor

D betűs kifejezések

Szabványosított video csatlakozó típus. Ez a legelterjedtebb szabvány, mely még analóg jelátvitelt tesz lehetővé, bár az utóbbi időkben egyre inkább kiszorul és teret nyer a már digitális DVI vagy HDMI csatlakozó.

Defragmentáció

Lásd: Töredezettség-mentesítés

Duplex

Nyomtatóknál használt kifejezés, a nyomtató jellemzőjére utal. Duplexes nyomtatók alkalmasak a papír automatikus megfordítására, így egyszerű velük a lap mindkét oldalára nyomtatni, nem kell kézzel forgatni a papírt.

DVI

Digitális képátvitelre szolgáló csatlakozó típus. Főleg számítástechnikában elterjedt.

E betűs kifejezések

E-book

Elektronikus könyv valamilyen számítógépes formában (szöveg-file, hipermédia rendszer stb.), vagy nyomtatva is megjelent mű, vagy kizárólag számítógépen és hordozható eszközökön olvasható könyv.

E-mail

Elektronikus posta, számítógépen írt leveket továbbító hálózati szolgáltatás.

Ethernet

A Xerox-cég által kifejlesztett helyi hálózati (LAN) technológia, mely 10 Mbps névleges adatátviteli sebességet biztosít, koaxiális (árnyékolt) kábelen, vagy árnyékolatlan csavart érpáron. Továbbfejlesztett változataival már 100 Mbps (Fast Ethernet) és 1-10 Gbps (Gigabit Ethernet) sebességet is el lehet érni, ehhez azonban már üvegszálas összeköttetés kell. Az Ethernet-hálózatoknak többféle topológiája ismert (10BASE2, 10BASE5, 10BASE-T, 100BASE-T), amelyek nemcsak az adatátviteli sebességekben, hanem a kábel maximális hosszában is különböznek egymástól.

F betűs kifejezések

FAQ (Gyakran Ismételt Kérdések)

A leggyakrabban feltett kérdések és az azokra adott válaszok gyűjteménye.

Fájl

Saját névvel rendelkező számítógépes állomány (program, szöveg, kép, stb.).

Fájlszerver

Olyan gép és szoftver, amely az általa “kezelt” állományokat elérhetővé teszi mindenkinek a hálózaton.

Felbontás

A képernyőn vízszintesen és függőlegesen elhelyezett képpontok száma. Pl. 1280×800-as felbontás esetén a képernyő vízszintesen 1280, függőlegesen pedig 800 képpontból (pixel) áll, vagyis összesen 1 millió 24 ezer apró képpontból áll a kép.

Flash drive

Lásd: Pen drive

Freeware

Olyan szabadon terjeszthető programok, melyek szerzői a szoftverért nem kérnek pénzt. E programoknak nyilvános a forráskódja, általában azzal a nem titkolt céllal, hogy a program továbbfejlesztésébe minél többen (természetesen társadalmi munkában) bekapcsolódjanak (pl. Linux)

A nyilvános közprogramok (public domain szoftverek) azon része, melyeknek szerzői nem kérnek pénzbeli támogatást és a terjesztésükre vonatkozóan sem szabnak korlátozó feltételeket.

Frekvencia

Fizikai mennyiség, amely egy bizonyos történés ismétlődésének gyakoriságát mutatja. Technikai értelemben a frekvencia a rezgések vagy impulzusok másodpercenkénti számának mértéke. A frekvencia mértékegysége a Hertz (Hz). 1 Hz másodpercenként 1 rezgésnek felel meg. Az informatikában leginkább a Hz nagyobb mennyiségei (kilohetrtz, megahertz, gigahertz) szerepelnek.

FTP (File Transfer Protocol)

A TCP/IP hálózati protokoll-csomag azon része, amely az állományoknak az egyes gépek közötti (hibátlan) átmásolását szabályozza. Unix rendszerekben az e feladatot ellátó program neve. Az Interneten legtöbbször szoftverek letöltésére (download), illetve a felhasználó és hálózati szolgáltatója közötti állományküldésre, feltöltésre (upload) (pl. honlap karbantartása) használatos.

G betűs kifejezések

GYIK

Gyakran Ismétlődő Kérdések (angolul FAQ).

Gyorsítótár (Cache)

Az adatáviteli sebesség növelését szolgáló adattárolási terület. Ebben a gyors elérésű ideiglenes tárolóban lévő adatok felhasználása – mivel az nem igényli a háttértároló használatát – sokkal gyorsabb.

H betűs kifejezések

Hangkártya

Lehetővé teszi a hangjelek be és kivitelét a számítógépre.

Hálózati kártya

Számítógépek összeköttetését lehetővé tevő eszköz. Nem csak számítógépek közötti kapcsolat, hanem számítógép egy egyéb ezen kommunikációs felületen kommunikáló eszközökkel való kapcsolat teremtést is lehetővé tesz. Pl.: vezérlő rendszerek.

Hardver (hardware)

A számítógépet magát és minden egyéb kézzel megfogható részét jelenti.

HDD (Hard Disk Drive, Winchester)

Lásd: Merevlemez

HDMI

Digitális képátvitelre szolgáló csatlakozó típus, mely digitális formában hangot is továbbít. Újabb fajtái már a 3D képet is képesek átvinni. A számítástechnikán túl a szórakoztató ipari cikkeknél is elterjedt (új televíziók, DVD lejátszók, Média Playerek, házimozi erősítők, projektorok, okostelefonok stb.)

Help desk

Nagyobb információs központok vagy számítástechnikai cégek által fenntartott szolgáltatás, ahol az ügyfelek telefonon vagy e-mail útján közvetlen segítséget kaphatnak.

Hz (Hertz)

A frekvencia mértékegysége.

I betűs kifejezések

IDE

Régi típusú adatkommunikációs csatlakozó-szabvány.

IP (Internet Protocol)

A TCP/IP szabványnak az a része, amely az Internet hálózaton az adatcsomagok összeállításáért és továbbításáért felelős (Internet Protocol).

IP cím (IP Address)

Az Internet hálózathoz kapcsolt gépek egyedi azonosítója. A jelenlegi szabvány (IPv4) szerint négy, egymástól pontokkal elválasztott decimális számból melyek értéke 0 és 255 között lehet áll.

ISO

1946-ban alapított szabványügyi szervezet nemzetközi szabványügyi szervezet, mely több fontos hálózati kommunikációs szabvány (pl. OSI) kidolgozója (International Organization for Standardization).

K betűs kifejezések

Képarány (Ratio)

A képernyő vízszintes és függőleges dimenziójának egymáshoz való arányát adja meg. Régen a 4:3-as képarány volt az elterjedt, manapság a 16:9 és a 16:10-es képarány jellemző. Pl. 4:3-as képaránynál a képernyő vízszintesen 4 egység, míg függőlegesen 3 egység.

Kurzor (Cursor)

Az egér pozícióját mutató jel. Kurzornak hívjuk viszont a gépeléskor látható villogó vonalat is, ahová a gépelt szöveg kerül.

L betűs kifejezések

LAN (Local Area Network)

Vezetékkel összekötött számítógépes hálózat.

Helyi (max. egy intézményen belüli) hálózat, mely a nagytávolságú hálózatoktól általában eltérő technikai megoldásokat és esetleg más kommunikációs szabványokat is használ, elsődleges célja a számítógépes erőforrások megosztása.

Laptop (Notebook)

Hordozható mikroszámítógép, amely egyetlen egységből áll (billentyűzete, monitora, a merevlemez-meghajtó és a pozícionáló eszköz egybe van építve). A rendelkezésre álló kis hely, az önsúly alacsonyan tartása és az akkumulátorról való üzemeltetés miatt technikai felépítése számos ponton eltér az asztali gépekétől, de teljesítménye semmiben sem marad el azokétól.

LCD (Liquid Crystal Display)

Folyadékkristályos kijelző, amelyet leginkább laptopok, digitális órák, zsebszámológépek stb. kijelzőjeként használnak. Működésük alapelve, hogy a folyadékban úszó kristályok áram hatására úgy polarizálódnak, hogy a fényt vagy átengedik, vagy elnyelik.

Folyadékkristályos képmegjelenítési típus. A monitor apró kis cellákból áll, minden cellában folyadékkristály található, melyeket egyenként tudnak elektromos impulzus hatására elszínezni, így alakul ki a kép. A fényét a folyadékkristályos cellákból álló panel mögött elhelyezett fényforrás adja.

LED

Félvezető anyagból készüli világító dióda. Számítástechnikában az LCD kijelzők háttérvilágításánál használatos a korábbi fénycsöves megvilágítás helyett, ezáltal élénkebbek a színek, egyenlegesebb a megvilágítás és kevesebb az energiafogyasztás.

M betűs kifejezések

Meghajtóprogram (Driver)

Valamely számítástechnikai eszköz (egér, CD-olvasó, hangkártya) működését biztosító program.

Memória (RAM)

A processzor által végzett számítások segéd tárolója, valamint a megnyitott programok folyamatai is itt kerülnek tárolásra. Ezek csak átmenti tárhelyek, a programok bezárásával vagy a számítógép kikapcsolásával (újraindításával) törlődnek. Ha sok program van egyszerre megnyitva, akkor előfordul a számítógép lassulása, mivel a memória megtelik. Érdemes bezárni a nem használt programokat.

Memória kártya

Adattárolásra alkalmas eszköz, mely kis méretű (akár kisujj köröm méretben is van), mégis akár több ezer fénykép tárolására alkalmas. Leginkább telefonokban és fényképezőgépekben használatos. Többféle szabvány létezik belőle (Compact Flash, SD, Memory Stick, stb.), legelterjedtebb az SD és Micro SD, valamint a Sony saját szabványa szerint a Memory Stick különböző típusai.

Merevlemez (Hard Disk Drive, Winchester)

A számítógép háttértára. Ezen az eszközön találhatóak az adatok, így ennek megbízható működése kulcsfontosságú.

Nagy kapacitású, kényelmesen kezelhető, biztonságos háttértároló, amelyet gyárilag építenek be a számítógépekbe.

Mobile rack

Hordozható merevlemez tok. Olyan merevlemezek tárolására van kitalálva, melyeken adatot kívánunk hordozni. Van belső (számítógépbe építhető) és külső (USB csatlakozóval ellátott) változata is.

Modem (modulátor/demodulátor)

A digitális jeleket analóg telefonhálózatokon való átvitelhez át- és visszaalakító hardver eszköz (MOdulátor/DEModulátor)

Monitor (képernyő)

Képmegjelenítő eszköz, a számítógépek legfontosabb kimeneti perifériája, amelyen a számítógép kiírja a felhasználó által szükséges információkat, adatokat.

N betűs kifejezések

Netbook

Akárcsak a notebook, ez is hordozható számítógép, azonban azoknál kisebb méretű, leggyakrabban 10″ képátlójú, de előfordul 8-9″-os és 11,6-12,1″-os méretben is. Jellemzően kis teljesítményű processzorral szerelik, és nincs benne optikai meghajtó (DVD). Főleg internetezésre lett kitalálva, innen a netbook név.

Notebook (Laptop)

Hordozható számítógép, mely rendelkezik optikai meghajtóval (DVD).

Lényegében hozzákapcsolt eszközök nélkül is egy komplett használható eszközt jelentenek.

Nyomtató (Printer)

Dokumentumok, fényképek nyomtatására alkalmas eszköz.

O betűs kifejezések

OCR (Optical Character Recognition)

Optikai karakterfelismerés. Az a folyamat, amelynek során a számítógép a beszkennelt szöveg karaktereit a saját tárolt karaktereivel való összehasonlítás nyomán azonosítja, és ezek alapján digitális szövegfájlt hoz létre. A felismerés sikerességét sok minden ronthatja, például a papíron lévő piszok, elkenődött festék, a betűk nem elég határozott kontúrjai, vagy a betűvonalak zárásának hiányosságai. A modern OCR programok viszont taníthatók, vagyis a rosszul felismert karakterek mechanikus azonosítása, felismertetése után a program már automatikusan képes felismerni – a hasonló hibájú – karaktereket.

ODD (Optical Disc Drive)

Lásd: optikai meghajtó.

Office

A Microsoft által fejlesztett irodai szoftvercsomag. Megtalálható benne: táblázat kezelő (Excel), szöveg szerkesztő (Word), prezentáció készítő (PowerPoint), adatbázis kezelő (Access), levelező szoftver (Outlook).

Offline

A távoli számítógéptől lekért adatok, információk helyi használata, amelyhez már nem is szükséges a két gép közötti kapcsolat.

Online

Interaktív és egyidejű kapcsolattartási mód hálózaton keresztül távoli számítógépekkel, szűkebb értelemben pedig kereskedelmi adatszolgáltatók adatbázisainak közvetlen használata és a találatok letöltése, ill. kiíratása.

Operációs rendszer (Operating System – OS)

Olyan program, amely ellenőrzi a számítógép alapvető műveleteit, a perifériális egységeket, az adatszerkezeteket, lehetővé teszi a felhasználóval (operátor) történő kapcsolattartást, és programokat futtat. Kezdetben az egyes számítógép-típusokhoz külön operációs rendszereket írtak, de vannak elfogadott szabványok is (MS-DOS, UNIX), amelyek gyakorlatilag minden – arra fizikailag alkalmas – gépen futtathatók.

Optikai meghajtó

Optikai fejjel ellátott meghajtó (CD, DVD, BluRay). Ezek a meghajtók a korábbi mágneses elven működő meghajtókat váltotta le, és a lemezbe vájt barázdák optikával történő beolvasásával működnek.

OSI

Különféle hálózatok és az eltérő géptípusok közötti kommunikációs szabályok egységesítésére az ISO által létrehozott szabványegyüttes neve (Open Systems Interconnection vagy Open Standard Interconnection)

P betűs kifejezések

Password (Jelszó)

Számítógépek használata esetén a felhasználó jogosultságát ellenőrző, illetve állományainak titkosságát védő jelszó.

PC (Personal Computer)

Személyi számítógép. Ez alatt gyakorlatilag az asztali számítógép házát és a benne lévő alkatrészek egységét értjük.

PCI

Foglalat típus az alaplapon. Fontos, hogy a vásárolni kívánt eszköz olyan foglalattal rendelkezzen, amilyen befogadására az alaplap alkalmas. Célszerű az alaplapi leírást áttanulmányozni, vagy szakemberhez fordulni vásárlás előtt.

PCI-E

Foglalat típus az alaplapon. Fontos, hogy a vásárolni kívánt eszköz olyan foglalattal rendelkezzen, amilyen befogadására az alaplap alkalmas. Célszerű az alaplapi leírást áttanulmányozni, vagy szakemberhez fordulni vásárlás előtt.

Pen drive (USB stick)

Szó szerinti fordításban ceruza meghajtó. Egy olyan hordozható adattároló, mely kicsi, könnyen és gyorsan csatlakoztatható a számítógéphez (USB porton keresztül), és manapság már egész sok adat tárolására alkalmas. Figyelem: nem ajánlott az adatok kizárólag pen drive-on történő tárolása!

Periféria

Minden olyan kézzel fogható eszköz, melyet a számítógéphez csatlakoztatva növelhetjük, kiegészíthetjük annak funkcionalitását. Pl.: monitor, nyomtató, egér, billentyűzet, webkamera, hangszórók, stb.

Print server (Nyomtató szerver)

Nyomtató szerver, vagyis egy olyan eszköz, amit a számítógépes hálózatra csatlakoztatva és egy nyomtatóval összekötve a nyomtató a számítógéppel való közvetlen kapcsolat nélkül is elérhető. Ha vezeték nélküli a hálózat, akkor akár kábel nélkül is lehet nyomtatni.

Printer

Lásd: Nyomtató.

Processzor

A számítógép agya. A matematikai műveletek elvégzésére szolgál, és mivel a számítógépekben minden művelet matematikai alapú, ezért talán a legfontosabb része a számítógépnek. A köztudatban az áll, hogy ha lassú a gép, az a kis teljesítményű processzor miatt van. Ez részben helytálló, mert a számítógép összes elemét együttvéve derül ki, melyik miatt lassú a gép.

POP3 (Post Office Protocol)

Internetes levelező protokoll, amelynek segítségével a saját gépünkön futó kliens program segítségével kezelhetjük a távoli szerveren lévő e-mail postafiókunkat, letölthetjük a beérkezett üzeneteket, vagy levelet küldhetünk. Mo.-on a POP3 változat az elterjedt, de fejlettebb nála, csak kevésbé ismert az IMAP (Interactiv Mail Access Protocol)

Projektor (Projector)

Kivetítő. Olyan képi megjelenítő eszköz, mely a monitoron megjelenítendő képet vetíti ki vászonra.

Protokoll

A kommunikációs szabályok szoftverszintű leírását tartalmazó eljárásgyűjtemény, (kvázi) szabvány.

R betűs kifejezések

Router (Útválasztó)

Hálózati elosztó központ. A router és az internetes modem áll egymással közvetlen összeköttetésben, így a bejövő internet kapcsolatot egyszerre több számítógépen is használhatjuk. A routerek általában WiFi kapcsolatra is alkalmasak, de létezik csak vezetéken kommunikáló verzió is.

S betűs kifejezések

SATA

Adatkommunikációs port, a merevlemezek és az optikai meghajtók alaplaphoz történő csalatkozásához használt megnevezés.

Shareware

Szabad terjesztésű szoftver, amelynek szerzője tartós vagy nem magán célú használat esetén költségtérítést vár el. Sokszor célja e programoknak, hogy a többet tudó, üzletben megvásárolható változathoz kedvet csináljon. A program regisztráltatása, amely általában már Interneten is megoldható, illetve az általában nem túl magas regisztrálási díj ellenében gyakran megkapjuk a korlátlan ideig használható, nagyobb tudású változatot is.

Smiley

A szmájli (vagy smilie, vagy emoticon) az elektronikus levelezésben, szöveges anyagokban használt, oldalra dőlt, karakteres rajzok az érzelmek és egyéb meta információk kifejezésére szolgál (pl. a :-).

SSD

Szilárdtest-meghajtó – mozgó alkatrészeket nem tartalmazó adattároló eszköz.

Switch

Hálózati elosztó. Egy hálózati kábel szétosztására szolgál. Létezik 5, 8, 16 és 32 portos változat, függően attól, hány számítógépet szeretnénk egymással összekötni.

Számítástechnika

Műszaki tudomány, amely az automatizált adatfeldolgozás eszközeivel, azok különféle területeken történő alkalmazásával foglalkozik. Elsősorban a számítógépek hardvereinek és szoftvereinek összességét értjük alatta, de manapság már idetartoznak a táblagépek, okos telefonok, és az e-book olvasók is.

Szerver

Lokális hálózat központi szolgáltató gépe, illetve fájlátvitelt, levélelosztást vagy más hálózati funkciót biztosító központi számítógép nagytávolságú hálózatokon.

Szkenner (Scanner)

Dokumentumok, fényképek digitalizálására szolgáló eszköz. Hasonló elven működik, mint a fénymásoló, csak a másolat nem papírra, hanem a számítógépre kerül.

Szünetmentes tápegység

A 230V-os hálózat és a számítógép közé iktatott eszköz, mely áramkimaradáskor a belső akkumulátorában tárolt feszültségből állít elő 230V-os feszültséget a számítógép számára.Egy akkumulátorral ellátott eszköz, melyet a konnektor és a számítógépben lévő tápegység közé kell bekötni. A kisebb áramszünetek esetén a számítógép az akkumulátorról táplálva tovább üzemel, így marad idő a programokat bezárni, dokumentumokat elmenteni.

T betűs kifejezések

Tablet (Tábla PC)

Az egyik legújabb forradalmi újítás az informatikában, egy nagyra nőtt okostelefonhoz hasonlítható leginkább. Egyetlen sík kijelző, mely érintő felülettel rendelkezik. Mindegyik el van látva WiFi kapcsolattal, és típustól függ, hogy található-e benne SIM kártya foglalat (mobil internetezéshez), van-e benne GPS vevő antenna, stb.

Napjainkban egyre elterjedtebb eszköz. Ez egy érintőképernyős eszközt jelent, melynél az adatbevitel és a képi megjelenés az érintőképernyőn keresztül történik. Tipikusan memória kártyát tartalmaz adat tároló egységként.

Tápegység (Power Supply Unit, PSU)

A számítógép azon alkatrésze, mely a bementi 230V-os feszültséget (néhány országban 110V) a különböző eszközök számára szükségesre transzformálja. Ezen keresztül jut áramhoz az alaplap, merevlemez, optikai meghajtó, stb. A kényes eszközök pontos feszültséggel való ellátása és a feszültségingadozás elkerülése érdekében fontos jó minőségű tápegységet választani vásárláskor.

TCP/IP

Az Amerikai Védelmi Minisztérium által az ARPANET számára kidolgoztatott adatátviteli protokoll-csomag, amely ma már az Internet “világhálózat” legelterjedtebb átviteli szabványa, fő részei: az FTP, a TELNET, az SMTP.

Touch pad (Érintőpad)

A hordozható számítógépeken (és néhány speciális billentyűzeten) található érintőpad. Ennek segítségével mozgathatjuk a képernyőn látható egér-kurzort, mely mozgása követi ujjunk mozgását.

Tömörítő program

Több (általában kisebb) számítógépes állományt egy file-ba csomagoló program, megkönnyítve így a file-ok átvitelét a hálózaton.

Töredezettség-mentesítés (defragmentáció)

A merevlemezen lévő adatok átrendezésének folyamata, amelynek célja, hogy az egyes fájlokat ne sok kis darabban (töredezetten) tárolják. A töredezettség-mentesítés révén csökken az elérési idő, hiszen az összetartozó adatsorokat nem a lemez különböző pontjairól kell összeszedegetni. töredezettség-mentesítésre főként a FAT fájlrendszert használó rendszerek (MS-DOS, a Windows összes típusa az NT kivételével) esetében van gyakran szükség.

U betűs kifejezések

USB

Universal Serial Bus, vagyis szabványosított csatlakozó típus. Rengeteg eszköz kommunikál egymással ezen a típusú csatlakozón, mint pl. telefonok, pen drive, fényképező gép, nyomtató, scanner, stb. Jelenleg az USB 3.0 a legújabb szabvány, mely 5Gb/sec adatátviteli sebességre képes, így kb 10× gyorsabb, mint a korábbi USB 2.0. Létezik A és B, valamint mini és micro szabványú csatlakozóval szerelve is.

UTP

számítógépes hálózati kábel szabvány. Ezen belül is többféle van (Cat 5, Cat 5e, Cat 6, Cat 7), mely a minőségét, jelátvitel sebességét jelöli. Számítástechnikán kívül alkalmazzák még riasztó és kamerarendszerekhez is.

V betűs kifejezések

Videókártya (VGA)

Az angol Video Graphic Adapter rövidítése, vagyis grafikus videomegjelenítő eszköz. A számítógépben található, mely az alaplaphoz csatlakozik (vagy arra integrált). Ebbe kell a monitort csatlakoztatni, hogy a kép megjelenjen.

A számítógép monitorának kezelését végző részegység. A videókártyáknak két alapvető üzemmódja van, az alfanumerikus és a grafikus. Alfanumerikus üzemmódban a képernyőn csak olyan betűk, jelek jelenthetők meg, amelyeket a karakterek pontjait tároló karaktergenerátor tartalmaz. Ekkor a megjeleníthető sorok és az egy sorba írható betűk számával jellemzik az üzemmódot, pl. 80×25-ös = 25 sorban soronként 80 karakter jeleníthető meg. Grafikus üzemmódban a képernyő minden képpontja külön kezelhető. Ebben a módban a vízszintesen és függőlegesen megjeleníthető pontok számával adják meg a felbontást, pl. 640×480 = 640 db, egyenként 480 pontból álló sor. Az alfanumerikus mód kisebb memóriát igényel, ennek ellenére ma már korlátai miatt alig használják.

Számítási műveleteket végez, melyek a gépi megjelenésekkel kapcsolatosak, valamint alakítják át a kimeneti kép jelét analóg és szabványos digitális kimenetté a monitor, kivetítő, tv, stb. számára.

Videómemória

A monitoron megjelenő információ tárolóhelye, amelynek tartalmát a videokártya központi vezérlő áramköre 50-70-szer olvassa ki és jeleníti meg a képernyőn. A videómemória jelentősége a nagy grafikus teljesítményt igénylő programok (tervezőprogramok, játékprogramok) használata révén nőtt meg, ma már nem ritka a 2 GB-os videómemória sem.

W betűs kifejezések

WiFi

A vezeték nélküli (Wireless) számítógépes hálózat (mely általában internetkapcsolatot is jelent) rövid elnevezése. Szállodákban, kávézókban és egyre több nyilvános helyen találkozhatunk a “Free WiFi” felirattal, mely azt jelenti, hogy hordozható számítógépünkkel, tábla PC-nkkel vagy okostelefonunkkal ingyenesen felcsatlakozhatunk rá, és használhatjuk az internetet.

Winchester

Lásd: Merevlemez.

Windows

A Microsoft által fejlesztett operációs rendszer. A számítógépek többségén ez az operációs rendszer fut. Legismertebb kiadása a Windows XP, legújabb pedig a Windows 7.

Wired

Vezetékkel összekötött

Wireless

A vezeték nélküli kapcsolat angol kifejezése.

WLAN (Wireless LAN)

Vezetnék nélkül (Wireless) összekapcsolt számítógépes hálózat